Nyitólap > Magunkról > Cikkek > A legkockázatosabb, amit vezetőként tehetünk:

A legkockázatosabb, amit vezetőként tehetünk:

ha a biztonságot helyezzük első helyre

A vezetők manapság még mindig visszatartják a lélegzetüket. A globális gazdaság fellendült egyes régiókban, de a legtöbb helyen még nem. Ennek eredményeképpen a legtöbb vezető a biztonságra összpontosít, s szigorúan felügyel mindent – különösen a költségeket , és szorosan nyomon követi a dolgozók munkáját és eredményeit. Ha mindezt összeadjuk, megkapjuk a kézi vezérlés receptjét – s a felhatalmazás hiánya könnyen visszafelé sülhet el.

Biztonság kézi vezérléssel?A kézi vezérlés főleg akkor lehet káros, amikor a munkatársak ezzel párhuzamosan azt érzékelik, hogy csökkent a vezetői támogatás és a vezetők irántuk való elkötelezettsége. Chris Edmonds, a Ken Blanchard Companies senior tanácsadó partnere szerint: „A vezetők arra összpontosítanak, hogy fenntartsák a termelékenység és a szolgáltatás színvonalát, s mindezt egy szűkebb csapattal. A beosztottak tehát nagyobb terhelést, s ezen keresztül magasabb stressz-szintet élnek meg. Számos, a válság idején készült tanulmány azt hozta eredményül, hogy a cégek többségében nem érzi úgy a munkatársi kör, hogy tisztességgel bántak velük. Nem csak elbocsátások történtek, hanem a kiérdemelt előléptetések és béremelések is elmaradtak, aminek eredményeképpen sok dolgozó jelezte: máshol fog állást keresni, amint javul a gazdasági helyzet.”

Ennek az az eredménye, egyes cégek máris jelentőt tehetség-elvándorlást tapaszalnak, és ez csak fokozódni fog a közeljövőben, mivel a legjobbak olyan munkahelyeket keresnek, ahol jobban megbecsülik a tehetségüket. Időközben – s talán ez a legveszélyesebb e dolgozók megelégednek azzal, hogy „úgy lépnek ki, hogy itt maradnak”: azaz, érzelmileg felmondanak és csak annyit tesznek, ami elegendő ahhoz, hogy ne kerüljenek fel a radarképernyőre és megőrizzék munkahelyüket. Ez azért jelent rendkívül jelentős gondot, mert épp a legtehetségesebb munkatársaink azok, akiktől a cégünk sorsa nagymértékben függ, és akik a legkönnyebben is tudnak munkahelyet váltani!

Ha nem szállunk szembe ezzel a hozzáállással, akkor az járványként terjedhet, és hamarosan a szervezet azzal kell szembenézzen, hogy általános rossz hangulattal és nehézkességgel kell megharcoljon. A teljesítmény renyhe, és nehéz találni bármit, ami javul. A szervezet túlél, de nem szárnyal. Ami még rosszabb: a hozzáállással és a munkamorállal kapcsolatos problémák egyre inkább felszínre kerülnek, amint a munkatársak elkezdik megkérdőjelezni ennek az egésznek a „méltányosságát”. Ez gyakran úgy jelenik meg, mint a „jogosultsági szindróma” – amikor mindenki csak azt nézi, neki mi minden „jár” – ahogyan azt számos cégnél tapasztaljuk.

Törjük át az ördögi kört!

Chris EdmondMindezt egy káros ördögi kör követheti, amikor a vezetők elkezdik látványosan elítélni a „jogosultsági mentalitást”, miközben a dolgozók meg arról panaszkodnak, hogy szerintük rosszul osztják el, rosszul menedzselik és rosszul jutalmazzák a munkát. Amint ez a kör beindul, nagyon nehéz azt visszafordítani! A cégek abban reménykedhetnek, hogy a beosztottak felülemelkednek majd a helyzeten; a valószínűbb azonban az, hogy a vezetőknek kell megtenniük az első lépést.

Edmondsnak van néhány javaslata azon vezetők számára, akik a túlélési mentalitás helyett a szárnyalást szeretnék előtérbe helyezni. Edmonds lényegében azt javasolja, hogy a vezetők engedjenek a kézivezérlésből, és ehelyett:

  • Fókuszáljanak újra a stratégiára! Azonosítsák be a kulcsfontosságú szervezeti célkitűzéseket, és kössék a részlegek, a csapatok és az egyének céljait e stratégiához!
  • Kötelezze el a csapatot, és támaszkodjon készségeikre! Válasszon egy pozitív utat: cserélje le a „hibakerülő” védekező álláspontját egy pozitív irányra, ami az erősségekre és a lehetőségekre épít!
  • Támogasson és szolgáljon! Tekintsen úgy a szerepére, mint aki egy „Fő akadályelhárító”, szemben a „Vezető ellenőrrel”! Könnyítse meg a munkatársai számára, hogy akadálytalanul végrehajthassák a tervet!

Ez főleg olyankor nagyon igaz, amikor a vezetők munkatársai speciális készségekkel rendelkeznek, vagy akiknek a beosztottai sokkal tapasztaltabbak és rutinosabbak a saját területükön, mint a főnök. Edmonds szerint: „Azok a vezetők, akik azzal a feltételezéssel vezetik munkatársaikat, hogy muszáj kézbentartsanak minden döntést, katasztrófát teremtenek. A vezetőknek az oldalvonalról kell edzeniük munkatársaikat; le kell tisztázniuk a stratégiát, majd hagyniuk kell, hogy tehetséges munkatársaik irányítsák a saját tevékenységüket. A vezetőt folyamatosan tájékoztatni kell annak érdekében, hogy ők állandóan finomíthassák a tervet, ha szükséges; az idő döntő többségében viszont lehetővé kell tegyék, hogy az egyes területek szakértői bevethessék és használhassák tudásukat és tapasztalatukat.”

Hatalmas hasznok várnak azon cégekre, akik képesek váltani

Egy konzervatív játékterv, aminek a középpontjában elsősorban a hibák elkerülése áll, megfelelő lehet egy bizonytalan időszak során, korlátozott időtartamon át. El kell jöjjön azonban az a pillanat, amikor a cégeknek ki kell törnie a passzív, védekező hozzáállásból, és ismét a növekedésre kell összpontosítsanak. Egyes cégek élenjárók lesznek e területen, míg mások több megerősítésre várnak azzal kapcsolatosan, hogy javulnak a dolgok, és ismét mások „lekésik a meccset”. A vezetés arról szól, hogy tartunk valamerre. Ön merre tart? Előre halad – vagy még mindig egy helyben áll?

Azok a vezetők, akik markáns jövőképet tűznek ki, összehangolt stratégiát rendelnek hozzá és a tehetséges munkaerőt elkötelezik e jövőkép iránt azáltal, hogy bátorítanak, eltávolítják a gátakat és rendelkezésre bocsátják az erőforrásokat, mindig lepipálják azokat, akik reaktívak maradnak és csak reménykednek, hogy jobbá válnak majd a dolgok.

Vágjon bele!

Egyetlen vezető sem képes arra, hogy minden esetben ragyogó döntéseket hozzon. Egy vezető sem tudhat mindenről mindent a munkahelyen. Ez azonban ne tartsa vissza Önt attól, hogy belevágjon! Vezetőként abban kell segítsük tehetséges munkatársainkat, hogy a legjobb döntéseket hozhassák „itt és most”. Ugyanez a tehetséges munkaerő képes arra is, hogy segítsen nekünk lekövetni, ha változnak a körülmények, és változtatni kell az irányon annak érdekében, hogy jó úton haladjunk. Vezetőként bíznunk kell a tehetséges embereinkben, és fel kell hatalmazzuk őket arra, hogy segítsenek jó úton tartani a vállalatot.

Azok a stratégiák, amik félelmen alapulnak (nehogy hibázzunk, nehogy költsük a cég pénzét, elfecséreljük az időt/pénzt stb.), védekező, passzív hozzáállást eredményeznek. Ez biztonságos stratégiának tűnhet, de ez mindig azzal is jár, hogy lemaradunk lehetőségekről, amelyek ügyfeleket, új piacokat, és a jelen piacokban elért siker elmélyítését jelenthetnék.

Ha nem csak biztonságos, de egyúttal inspiráló, pozitív, bizalmon alapuló munkahelyi környezetet teremtünk, a hasznok erőteljesebb munkamorálban (elkötelezettségben), ügyfélhűségben és pénzügyi sikerben jelenik majd meg. Edmonds itt utal egy globális kereskedő cég egyik divíziójára, akikkel 2009 óta dolgozik együtt, akik 20-25% növekedésre tettek szert e három területen – a válság kellős közepén!

Indítsuk el szervezeti egységünket a siker útján! Szorítsuk ki a félelmet! Helyettesítsük pozitivizmussal! Ezáltal megtartjuk és inspiráljuk a legtehetségesebb munkatársainkat, és újra növekedési pályára tehetjük cégünket.

Czinege Andor
ügyvezető
Ad Sidera Csoport

Amennyiben további információra van szüksége, kérjük adja meg elérhetőségeit, és visszahívjuk!

#
Témakör: !
Név: !
E-mail cím:   !
Telefonszám:   !
Az információkérés tárgya / egyéb megjegyzés
  !
Biztonsági kód:
!
Új kód kérése

Nyílt tréningek

Egyéni, bárki által igénybe vehető tréningek

Munkatársaink

Árik Ferenc

értékesítési igazgató, ügyvezető, partner - Ad Sidera Kft., TACK Magyarország Kft.

Árik Ferenc

A mai rohanó világunkban a stabil értékrend mellett kitartva embernek maradni az egyik legszebb kihívás. Ebben a folyamatban egy "örökölt" értékrend megfelelõ támasz lehet, hogy folyamatosan fejlesztve önmagunkat a környezetünknek követendõ példát állítsunk. Ha mindezt egyben a munkája kapcsán intenzívebben teheti az ember, akkor igazán szerencsésnek mondhatja magát.

További kollégák

Résztvevőink mondták

Prezentációs technika

Teljes áttekintést ad azzal, hogy hogyan kell egy előadást megtartani és így sokat segít a magabiztosabb fellépésben.

Bitvai Csaba - Knorr-Bremse Kft.

Helyzetfüggő Vezetés - ötvözött tréning

Érezhetően komoly kutatások állnak a tananyag mögött, ennek megfelelően logikus és elfogadható dolgokat tanít. Jó volt.

Bartos Zoltán - EssNet Kft.