A válság, mint lehetőség

CsapatépítésHogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a válságból, mint lehetőségből? Hogyan tudunk együtt élni a válsággal? Tanulható-e az alkalmazkodás? Min múlik, kikből lesznek győztesek, és kiket temet maga alá a válság? Speciális csapatépítés - tapasztalati tanulás válsághelyzetben, ezt nyújta a csapatépítő tréning, a csapatépítő program.

Elkél egy kis segítség?

A dinamikusan fejlődő, rugalmas szervezetek felismerték: a válság utáni helyzetben azok a cégek erősödnek meg, akik fejlesztik munkatársaikat és csapatépítést tartanak. A csapatépítés különösen fontos, amikor kevesebb eszközzel, kisebb létszámmal kell ugyanazokat az eredményeket elérni.

Válsághelyzetben az egyének, ill. csapatok reakciói az alábbiak lehetnek:

Pánik: az emberek krízishelyzetekre, tragédiákra adott természetes, ősi, velünk született reakciója. A pánikhelyzet elmúlik, ill. szintje csökken, amint az egyén elkezd gondolkodni a lehetséges megoldásokon.

Tudatos félelem: A helyzet tudatos elemzését követően áll be ez a helyzet, amelyben mindenki másképpen reagál.

Elszigetelődés: A legfélénkebbek, ill. a pesszimisták hajlamosak a kommunikáció teljes beszüntetésére, - nem osztják meg érzelmeiket, így könnyen válnak saját negatív gondolataik áldozatává.

Rémhírek terjesztése: Sokszor valóságos alapokon nyugszik, információ hiányában az idő múlásával egyre kevesebb valóságtartalommal.

Mások iránti érdeklődés hiánya: Válsághelyzetben az egyének elsődleges célja saját maguk megmentése, így egyre kevesebb figyelmet szentelnek a csapattagoknak, a csapaton belüli folyamatoknak.

Külső tényezők és a vezetés hibáztatása: Általános jelenség, hogy szeretünk másokat, külső erőket felelőssé tenni helyzetünkért, még akkor is, ha a vezetés láthatóan mindent megtesz a helyzet javítására.

A JAVASOLT PROGRAM: A hagyományos tréning-technikákon túl… - tapasztalati tanulás válsághelyzetben. Csapatépítés.

Kétnapos, eredmény orientált csapatépítés programunk során olyan váratlan helyzetek elé állítjuk a csapatot, amely magas stressz szintet vált ki, - tréningeken nem megszokott – valódi krízis helyzetet teremtünk. Ez a csapatépítés kiinduló helyzete.

A csapatépítő tréning (csapatépítés) menete:

  • "Hagyományos" indoor programként indul, ahol a csapat "csak" beszél arról, hogyan érdemes megközelíteni egy váratlan krízishelyzetet, milyen technikákat érdemes alkalmazni, - mik azok az erősségei az adott csapatnak, amelyekre építhet, - mindezt elméleti szinten.
  • Ezt követően váratlanul a csapat fejlettségi szintjéhez igazított intenzitású krízishelyzetbe sodorjuk a csapatot és/vagy az egyéneket.
  • A második napon helyzet tovább fokozódik, majd a csapatépítés végén a feldolgozás során áttekintjük az egyének és a csapat reakcióit:
    Hogyan kezeli a csapat a váratlan helyzeteket? Milyen belső tartalékokat, ill. külső eszközöket tud mozgósítani annak érdekében, hogy minél sikeresebben éljen együtt a megváltozott körülményekkel? Hogyan tud a csapat építeni az egyes egyének erősségeire, a különbözőségekre? Hogyan kezeli a csapat az esetlegesen nagyon különböző reakciókat, megoldási lehetőségeket? … és a legfontosabb kérdés: Hogyan tudjuk mindezt mozgósítani a mindennapokban a közös siker érdekében?

    A csapatépítő tréning elején átadott elméleti alapok a változásról és a különböző reakció és viselkedésminták ismerete, felismerése, biztosítja a csapat működés fejlődését.  Mindez igazi csapatépítés. Krízismenedzsment. Változásmenedzsment.

    Az eredmény: Motivált, összetartó csapat, amely felismerte és megtapasztalta, hogy minden válsághelyzetből van kiút, csak tenni kell! Ehhez módszereket, azonnal bevethető eszközöket nyújtunk ezen a speciális csapatépítésen, a csapatépítő tréningen.

Amennyiben további információra van szüksége, kérjük adja meg elérhetőségeit, és visszahívjuk!

#
Témakör: !
Név: !
E-mail cím:   !
Telefonszám:   !
Az információkérés tárgya / egyéb megjegyzés
  !
Biztonsági kód:
!
Új kód kérése

Munkatársaink

Élő József

Tanácsadó

Élő József

Az egymásra találás a kezdet, Az együttmaradás már haladás, Együtt dolgozni siker.

További kollégák

Résztvevőink mondták

Győztes csapatépítő program

Szeretném megköszönni a profi programot, az előkészítést és azt a tudatos vonalvezetést amin a csapatomat sikerült végig vinni a két napos program során. A gyakorlatok révén több olyan felismerésünk is volt mint csoport, ami aprópénzre váltható a napi munkában. Az egyik kollégám úgy fogalmazott: „csapatépítés és csapatépítés között is van különbség". Tanultunk magunkról, tudtunk fejlődni mint csoport, nem csak jól éreztük magunkat.

Toldi Gábor - HVG HR Center

Projektmenedzsment

Mind elméleti, mind gyakorlati szemszögből megvilágította a projektmenedzsmentet. Életből merített példái izgalmasak voltak.

Hallgató Csaba - Citibank Rt.